Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Afghanistan – den gjemte historien

May 10, 2012 - 00:00-September 2, 2012 - 00:00

Frem til 2 September kan en oppleve en av verdens mest spektakulære vandreutstillinger i Norge. To tusen år gamle gullfunn som har vært gjemt unna fra krig og plyndring i årevis besøker Trondheim.

I Aï Khanum fant arkeologer en hel gresk by. I Begram er det funnet tusenvis av mynter og to rom som var forsegla i to tusen år. I Tillya Tepe ble gravene til en kongelig nomadefamilie funnet sammen med over 20.000 gjenstander av gull, sølv og elfenbein.

Men mange av disse gjenstandene forsvant sporløst fra Nasjonalmuseet i Kabul på slutten av 1980-tallet.

Hemmelig ed
Heldigvis var ikke gjenstandene plyndret og smeltet om, slik ryktene fortalte. De var gjemt unna av personer som sverget hemmelighold. Gjennom hele borgerkrigen og Talibans styre holdt de på hemmeligheten. Først i 2003, etter den amerikanskleda allierte invasjonen, fikk en vite om kistene i hvelvet, som så ble åpnet i 2004.

Hele 230 gjenstander fra denne rike mosaikken av Afghanistans og verdens kulturarv er utstilt i Trondheim. Nesten to tusen år skiller den eldste gjenstanden fra den yngste gjenstanden i utstillingen, som rommer unike gullskatter, elfenbensutskjæringer, glassfigurer og bronsestatuetter.

Bare i Trondheim
I Norge er Trondheim det eneste stedet utstillingen vises. Utstillingen er tidligere vist blant annet i New York, Washington, Paris, Bonn og London. I Norge er Trondheim det eneste stedet utstillingen vises. Utstillingen er tidligere vist blant annet i New York, Washington, Paris, Bonn og London.


Venue: NTNU Vitenskapsmuseet, Kalvskinnet, Trondheim.

<a href="http://www.ntnu.no/vitenskapsmuseet/afghanistan_den_gjemte_historien" target="_blank">Mer information</a>
Afghanistan – den gjemte historien

Details

Start:
May 10, 2012 - 00:00
End:
September 2, 2012 - 00:00