Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Är tillväxtfesten över för BRICS-länderna?

March 19, 2014 - 15:30-17:00

Utrikespolitiska institutet (UI) bjuder in till en diskussion om BRICS-ländernas ekonomiska och politiska situation. När kapitalet strömmar tillbaka till dollarn stundar bistrare tider i BRICS-länderna som inte har tagit hand om sina ekonomier under de goda åren. Vad är det som händer och vilka konsekvenser får utvecklingen?
 
BRICS-länderna: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika har genomgått en period av mycket snabb tillväxt. Denna utveckling har nu bromsats upp. Många av länderna dras numera med underskott i handelsbalansen, hög inflation och omfattande korruption. I Brasilien, Indien och Sydafrika är det dessutom valår och i Kina riskerar Kommunistpartiets nya, tuffa reformpaket att spräcka en skuldbubbla.
 
Hur allvarlig är situationen? Vilka likheter finns mellan de ekonomiska och politiska förhållandena i de olika länderna och vilka skillnader kan ses? Hur påverkas världsekonomin av att BRICS-ländernas tillväxt saktar ned?
 
Hans Gustafsson, analytiker inom Emerging Markets på Swedbank.
 
Per J Andersson, författare, journalist och Indienkännare. Nyhetsredaktör på tidningen Vagabond, utsågs 2010 till Årets Journalist.
 
Torbjörn Becker, forskare i ekonomi och chef för The Stockholm Institute of Transition Economics (SITE) vid Handelshögskolan sedan 2006 som bedriver forskning om tillväxtländer.
 
Registrering från 15.00.
Plats: Utrikespolitiska institutet, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm.
Kostnad: UI-medlemmar gratis, icke medlem – 100 SEK
Språk: Svenska
 
Det senaste numret av Utrikespolitiska institutets prisbelönta tidskrift Internationella studier med tema: “Kris i tillväxtländerna” finns att köpa till specialpris 50 SEK vid seminariet (normalpris 79 SEK).
 
Seminariet modereras av Ylva Johnson, chefredaktör för Internationella studier.
 
Är tillväxtfesten över för BRICS-länderna?

Details

Date:
March 19, 2014
Time:
15:30-17:00