Livestream: AUKUS og implikasjoner for Asia, forholdet mellom USA og Europa og ikke-spredning

Oct
12
10:00 to 12:00

Vi har gleden av å invitere til seminaret «AUKUS og implikasjoner for Asia, forholdet mellom USA og Europa og ikke-spredning». Bruno Tertrais, visedirektør ved Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS), vil holde en innledning før det åpnes for diskusjon. Seminaret avholdes tirsdag den 12. oktober fra 10:00 til 11:30 på NUPI.

Meld deg på over om du vil delta fysisk. Merk at du ikke vil motta en bekreftelsesmail ved påmelding. Du skal ikke melde deg på om du kun skal se arrangementet digitalt. Digitale deltakere kan følge arrangementet på Facebook live eller vår YouTube-kanal.

Smittevern: Selv om mange er vaksinert, er ikkepandemien over. De generelle smittevernråd som fortsatt gjelder er:

  • Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Test deg for covid-19 hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon. Dette gjelder både vaksinerte og ikke-vaksinerte. 
  • Ha god hånd- og hostehygiene
  • Hvis du tilhører en risikogruppe, følg råd til personer i risikogrupper (fhi.no)

AUKUS – det nye forsvarssamarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia – kan få betydelige implikasjoner for den fremtidige strategiske balansen i Asia, hvor både NATO og Europa har sterke interesser. Ved hjelp av teknologi fra USA og Storbritannia skal Australia ifølge den nye avtalen anskaffe atomdrevne ubåter.

Da avtalen ble kjent, vakte den umiddelbart reaksjoner fra Kina, som oppfattet den som en provokasjon, til tross for at Storbritannias statsminister Boris Johnson har uttalt at den ikke er ment som et fiendtlig trekk mot stormakten i øst. Men AUKUS har ikke bare opprørt Kina, og avtalen har ikke bare en sikkerhetspolitisk dimensjon. AUKUS førte nemlig til at en planlagt ubåtavtale mellom Frankrike og Australia ble skrinlagt. Flere eksperter har advart om potensialet AUKUS har for å skape splittelse mellom Europa og USA.

Hva betyr det nye forsvarssamarbeidet for sikkerhetslandskapet i Asia og stormaktrivaliseringen mellom USA og Kina? Hvilke implikasjoner kan dette ha for forholdet mellom USA og Europa? Og hvilke utfordringer medfører dette i et ikke-spredningsperspektiv? Det skal vi se nærmere på 12. oktober.