Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vietnams politiska kris – Om protester och krav på politiska reformer

September 12, 2013 - 18:00

Efter årtionden av hög tillväxt växer den ekonomiska ojämlikheten i Vietnam. Tidigare markant olika livsvillkor mellan stad och landsbygd har nu i hög grad flyttat in i städerna – en utveckling som parti-staten försöker hantera men med uppenbart stora svårigheter. Öppna proteströrelser och demonstrationer har blivit ett att allt vanligare inslag i det politiska landskapet.

Det tidiga 2000-talets strejkrörelser, i huvudsak mot arbetsvillkoren i industrizonerna, har inte avtagit utan ackompanjeras nu av en rad proteströrelser som adresserar olika typer av rättighets- och rättvisefrågor. Under hösten förväntas Vietnam anta en ny konstitution – en process som öppnat för högljudda krav från ledande personer inom partiet på betydande politiska reformer.

Men vad betyder den senaste utvecklingen för den nuvarande regimens möjligheter att hålla fast vid makten? Vilka är det som protesterar och varför? Hur bemöter parti-staten dessa ”nya” proteströrelser?

Föreläsare är Eva Hansson, lektor vid Statsvetenskapliga institutionen och koordinator för Forum for Asian Studies, Stockholms universitet. För närvarande arbetar hon med ett jämförande forskningsprojekt om ojämlikhet, konflikter och politisk regimförändring i Sydostasien. Som en del av ett utbytesprogram undervisar hon också regelbundet vid Faculty of Political Science, Vietnam National University, Hanoi.

ARRANGÖR

ABF Stockholm och Svenska kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja (Link) i ABF-huset (Sveavägen 41)

Fri entré

Vietnams politiska kris – Om protester och krav på politiska reformer

Details

Date:
September 12, 2013
Time:
18:00