En helt almindelig krigsforbryder tager skraldet

31. Mar 2009

I Cambodia er det længe ventede krigsforbrydertribunal mod de tidligere ledere af rædselsregimet De Røde Khmerer ved at gå i gang. Den første på anklagebænken er tidligere fængselsdirektør Kaeng Kek Eav, også kaldet Duch. De større fisk venter. Af Anya Palm, freelancejournalist

De overdådige retsbygninger er nye og velholdte og ser malplacerede ud omgivet af skraldebunker og de squattere, der var her først. Selve retssalen er moderne, lille, blot med plads til de ni dommere, retspersonale, den anklagede og en håndfuld tilhørere, men med tv-transmission til de tilstødende lokaler, hvor en storskærm hænger foran lange rækker af bløde røde velourstole.

Det er her, Cambodias skæbnemagere, lederne af det ultrakommunistiske parti De Røde Khmerer skal for retten.

To millioner døde

Fra 1975-1979 gennemførte De Røde Khmerer en revolution, der havde til formål at samle folket i bare en klasse: bønder. Projektet gik galt og tusinder døde af overarbejde, sult eller blev henrettet for partiskadelig virksomhed. I dag anslås det, at omkring to millioner af Cambodias dengang syv millioner store befolkning omkom under De Røde Khmerers styre.

Efter over ti års bureaukrati og forhandlinger mellem den Cambodianske regering og FN starter retsforfølgelsen af de ansvarlige. Duch, en tidligere fængselsinspektør på 65 år med ansvaret for rundt regnet 12.000 fangers voldsomme død, er en lille senet mand med vandede øjne og krum holdning. Han sidder i dag under ed og bedyrer, hvor meget han fortryder og at han blot parerede ordre.

Det er ynkeligt. Kvalmende. Den almægtige fængselsinspektør, der personligt trak negle ud, voldtog og torturerede er skyldig som få, som de mange øjenvidneberetninger formentligt vil cementere i løbet af de tre-fire måneder, hans retssag er anslået til at vare.

Men alligevel er der noget om det.

For selvom det er svært at forstå det, så er 12.000 ikke mange mennesker i en forbrydelse af folkemordsdimensioner, hvor det samlede regnskab ender på to millioner. Og det er det, krigsforbryderdomstolen i dag kritiseres for: Til forskel fra de fire andre anklagede, der alle er politikere og alle sad i De Røde Khmerers centralkomité, er Duch en “almindelig krigsforbryder”, der ikke besidder samme symbolske værdi som de andre.

Det er almen viden, at mange i regeringen har en blodig fortid, og flere eksperter mener, at processen peger ligner et ualmindelig dygtigt stykke spil for galleriet. Jo længere tid der går med ligegyldigt bureaukrati, jo højere lyder kritikken af tribunalet primært fungerer for at lukke munden på menneskerettighedsorganisaitioner, der piver over, at De Røde Khmerer stadigvæk er magtfulde i Cambodia.Tiden løser problemerneUdenfor, skråt overfor salen, hvor retssagerne transmitteres, ligger fire sammenhængende celler. Det er detentionen. Lige ved siden af står en ambulance – en nødvendig foranstaltning, da de resterende fire anklagede er gamle og svagelige. Det har siden starten været en bekymring, at en af de tiltalte ville nå at dø, før retssagerne ruller. I dag lyder beskyldningen, at det er det, regeringen satster på skal ske. Ambulancen går stort set i rutefart til Calemettes Hospital med snart den ene, snart den anden hvidhårede folkemorder, der skal tjekkes efter for hjertesvigt og nyreproblemer.

Duch – den yngste og sundeste af de tiltalte – er idag en omvendt kristen, der har erkendt sine synder og samarbejdet med retten. Han har ingen venner længere og at det netop er ham, der er på vej mod anklagebænken, selvom al logik skriger på at få ekspederet de aldrende politikere igennem i en fart, er ingen tilfældighed. Han er tilpas grusom til at blive kategoriseret som krigsforbryder, han er tilpas kendt til at mange mennesker får kælet for retssfølelsen – og han er tilpas langt nede i geledderne til, at han kan ofres. Nu er ballet således åbnet for at folkeligheden kan få et kig ind på den usle tidligere matematiklærer, mens han med samlede hænder hævet mod himlen og bedende øjne siger undskyld for sine mange drab og ugerninger.

Samtidig er det på en eller anden made lykkedes at få listet forbi offentligheden at retssagerne for samtlige de sidste fire anklagede – de, der i virkeligheden kan kategoriseres som “ansvarlige” – er blevet udskudt endnu et år. Spørgsmålet er, om de lever så længe.

FAKTA:

Cambodia i glimt

I årene 1975-79 hed landet Demokratic Kampuchea, og blev styret af det ultramaoistiske parti De Røde Khmerer, der gennemførte en revolution i landet. Revolutionen udviklede sig til folkemord, der kostede lidt under en tredjedel af landets befolkning livet.

I dag lider Cambodia stadig under efterveerne af folkemordet og modtager massive summer i udviklingsstøtte fra blandt andet EU og Verdensbanken. I 2008 modtog landet 900 millioner dollars i støtte.

Extraordinary Chambers of the Courts of Cambodia, som Cambodias krigsforbrydertribunal officielt hedder, er støttet af FN og har til formål at dømme “de mest ansvarlige for folkemordet.” Det er det første krigsforbrydertribunal i verden, der ligger i landet, hvor forbrydelsen er begået og samtidig har overvægt af nationale dommere.